Cand am scris orez prajit, m-a dus cu gandul la altceva, din zona prajelilor romanesti...de aceea cred ca reteta asta suna mult mai bine in engleza: spicy garlic fried rice. Este genul de comfort food, intr-o zi proasta, este lipicios, cu un amestec de umami, sarat - acrisor, ceva ce nu are nici o legatura cu pilaful nostru romanesc. Ca mai toate retele asiatice, nu dureaza mult, daca ai orezul deja pregatit. Nu iti imagina ca arunci orezul intr-un wok si gata! Este un pic mai elaborat, dar nu te speria....este mult mai usor decat imaginezi!
Orez Jasmine, gasesti aici: https://bit.ly/39QwNQM
Biban de mare in barcuta
Este reteta mea "de duminica", cand vreau sa impresionez audienta, dar nu vreau sa stau cu orele in bucatarie. Cred ca este una dintre cele mai simple si rapide pe care le stiu.
Somon teryaki cu taitei soba
Este o reteta japoneza care suna destul de exotic, insa au inceput sa apara destul de multe produse de origine asiatica si in supermarketurile noastre.
Taiteii soba sunt facuti din faina de hrisca extrem de fina. Sunt foarte subtiri si sunt deseori consumati fara alta garnitura, doar trasi la tigaie cu putin ulei de susan si legume.
Marinata teryaki se mai poate folosi si cu pui sau vita. Reteta clasica se face din sos de soia, vin de orez (mirim), zahar brun, ghimbir si usturoi. Insa, o puteti adapta asa cum am facut eu. Important este sa realizati un echilibru intre sarat, aciditate si dulceata. Am folosit sos de soia cu continut redus de sare, nu am avut vin de orez si am inlocuit cu crema de otet balsamic, iar pentru dulceata am folosit pasta de tamarind (se poate inlocui cu melasa de rodie - o gasiti in toate supermarketurile, la sectiunea de produse internationale sau puteti face o pasta din prune sau caise deshidratate).
Piept de rata cu sos de caise si orez negru
O reteta pe care am crezut-o imposibil de facut. Recunosc ca pieptul de rata si vita intodeauna m-au stresat. Vita in continuare este o misiune imposibila. Dar macar pieptul de rata, l-am invins!